środa, 3 lutego 2016

Tłusty Czwartek z pazurem. Aromatyczne brownie...z sosem Cholula Chipotle!


Tłusty Czwartek już jutro! Też nie możecie się już doczekać, żeby napełnić brzuchy czymś słodkim? Nas pączki nudzą i specjalnie nie kręcą - dlatego mamy dla Was coś wyjątkowego! Bo kto powiedział, że ostrego sosu można użyć tylko do dań wytrawnych? Bzdura! 
Sprawdźcie to połączenie - aromatyczne chipotle + czekolada = prawdziwa eksplozja smaku! 
Ciasto jest wilgotne, pięknie pachnie i ma w sobie coś szczypiącego w język :) To jest zdecydowanie nasz typ na jutrzejsze święto! (chociaż nie wiemy, czy dotrwa...)



Aromatyczne brownie z Cholulą Chipotle

Poziom trudności: łatwe

Poziom ostrości: 


Składniki:

100 g deserowej czekolady, posiekanej
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
150 g niesolonego masła, pokrojonego w kawałki
3 łyżki kakao w proszku
300 g cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
140 g mąki pszennej tortowej
olej roślinny (najlepiej w sprayu)

Sposób przygotowania:

1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Obłóż patelnię (o średnicy 20cm) folią aluminiową (możesz również zastosować tortownicę o podobnej średnicy). Skrzyżuj dwa długie arkusze folii prostopadle do siebie, zostaw końcówki folii zwisające po bokach. To pomoże przy późniejszym wyciąganiu brownie z formy - kiedy już będzie gotowe. Natłuść patelnię niewielką ilością oleju (najlepiej spryskaj)
2. Stop czekolady, masło i kakao na parze (lub w mikrofalówce!), często przy tym mieszając. Pozwól, by mikstura nieco ostygła.
3. Zmiksuj cukier, jajka, ekstrakt waniliowy oraz Cholulę Chipotle i sól w wielkiej misce - na gładko. Dodaj czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodawaj powoli mąkę i mieszaj dokładnie, tak by nie pozostały żadne grudki.
4. Wlej ciasto na przygotowaną patelnię i wygładź jego powierzchnię. Piecz dopóki patyczek wbity w ciasto nie będzie miał na sobie tylko paru okruszków, czyli jakieś 35-40 minut
5. Wystudź ciasto na kratce w temperaturze pokojowej (około 2h), dopiero potem spróbuj wyjąć je z patelni. Pokrój na kwadraty i podawaj. Tip dla odważnych - spróbujcie polać również nieco sosu Cholula Chipotle po wierzchu ciasta! :)



Smacznego!




Więcej przepisów z sosami Cholula znajdziecie TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz