Dziś rano
przywitał mnie na trawie spodziewany, aczkolwiek niechętnie witany
gość: śnieg. Z zimnem nie lubimy się za bardzo, postanowiłam
więc, że koniecznie trzeba się nieco rozgrzać...
Tak powstał
inspirowany gruzińskimi aromatami kurczak z pieczonymi warzywami.
Samo mięso jest intensywnie pikantne i ma wspaniały, dymny aromat,
dzięki dodatkowi adżiki i wędzonej papryki, którą szczerze
uwielbiam. Zupełnie nie ma jej co porównywać do standardowej
czerwonej papryki dostępnej w supermarketach...
Papryka wędzona, jak
sama nazwa wskazuje, przed samym suszeniem przechodzi przez proces
wędzenia, który niesamowicie ją aromatyzuje. Mogłabym ją z
czystym sumieniem sypać do wszystkiego, ale nie chcę, żeby mi się
za szybko znudziła ;)
Adżika jest natomiast bardzo ciekawą
przyprawą pochodzącą z terenu Kaukazu, której silny aromat od
razu kojarzy mi się pieczonym kurczakiem albo ziemniakami. Mocno intensyfikuje smakowo mięso. Większość
jej składu stanowią dość pikantne rzeczy (duuużo chili we
wszelakich postaciach!), więc idealnie tutaj pasuje. Warzywa
natomiast zostały dość hojnie potraktowane klasyczną Chmeli Suneli, gruzińską przyprawą ziołową, która fantastycznie
wydobywa ich aromat. Jeszcze tylko garść orzechów i 'jesteśmy w
domu', choć szczerze mówiąc, wolałabym być teraz gdzieś na
Bałkanach :)
Oczywiście do
podania „troszeczkę” ( cudzysłów jest zamierzony, ponieważ
to się nigdy nie kończy na „troszeczkę”!) harissy, jeśli
jeszcze komuś za mało ostrego. Alternatywnie polecam ajwar, czyli bałkańską pastę z papryki i bakłażana - dużo bardziej łagodny, ale sprawdzi się idealnie w tych klimatach.
Gruzińskie wino
obowiązkowe!
Jakoś od razu
cieplej się zrobiło... :)
Kurczak z pieczonymi warzywami w
gruzińskim stylu
Poziom trudności: banalne!
Poziom ostrości: ***/****
Składniki:
(dla dwóch osób)
- pół średniej wielkości bakłażana
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 7-8 średniej wielkości pieczarek
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki dobrej oliwy
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- garść drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 duża łyżka przyprawy Adżika
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (lub ostrej, w zależności od poziomu ostrości, jaki chcemy uzyskać)
- 1 duża łyżka przyprawy Chmeli Suneli
- sól, pieprz
Do podania:
Te wyjątkowe przyprawy i sosy możecie teraz kupić w naszym świeżutkim i ostrym sklepie internetowym BĘDZIE PIEKŁO! Serdecznie zapraszamy, dla nowych klientów rabat 10% na wszystko! :)
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, z papryki wycinamy
gniazdo nasienne, wszystko kroimy w grubą kostkę (3-4cm), pieczarki
kroimy na ćwiartki, wrzucamy do dużej miski. Obieramy czosnek i
siekamy go drobno, dodajemy do warzyw. Przyprawiamy pieprzem, solą i
Chmeli Suneli. Polewamy oliwą, mieszamy, żeby wszystko było
równomiernie pokryte przyprawami.
Kurczaka pokrojonego w kostkę wkładamy
do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i Adżiką.
Mieszamy, następnie dodajemy go do miski z warzywami, mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, warzywa z kurczakiem
przekładamy do natłuszczonego (np. oliwą) naczynia żaroodpornego,
posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy pod przykryciem 30 minut.
Po tym czasie ściągamy przykrycie i dopiekamy jeszcze 15 minut
(termoobieg).
Podajemy z harissą lub ajwarem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz