Sezon na lekkie, łatwe i szybkie posiłki w pełni. U nas na stołach królują wszelakie sałatki (głównie z powodu intensywnej akcji pt. 'schudnij przed ślubem' ;) ). To danie jednak robi się praktycznie samo.
Kurczak plus chutney daje ciekawą, słodko-słono-ostrą kompozycję. Mango nadaje mięsu soczystej słodyczy, a przyprawy – wyrazistości i charakteru. Jeśli chcecie (a wiemy, że chcecie!) dodać jeszcze nieco ostrości całemu daniu – proponujemy uzupełnić przepis o parę kropel sosu Encona Extra Hot, którego mocno uniwersalna kompozycja i całkiem przyzwoita ostrość na pewno miło połechce Wasze kubki smakowe.
U Nas zazwyczaj pojawia się nieco więcej niż kropelka, ale to już chyba kwestia 'zboczenia' zawodowego... :)
Ten przepis to zdecydowanie propozycja dla kulinarnych odkrywców nie bojących się nieoczywistych dla naszego kraju połączeń – oraz po prostu fanów kurczaka w każdej odsłonie :)
Składniki (dla 2 głodnych osób):
- dwie piersi z kurczaka (albo jedna podwójna) – ok. 500g
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek
- 3 łyżki sosu Patak's Mango Chutney [KLIK]
- sól, pieprz
- łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki dowolnego oleju
- mały pęczek świeżego tymianku (lub solidna łyżka suszonego)
- OPCJONALNIE: łyżka sosu Encona Extra Hot [KLIK]
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy (i jeśli macie
podwójną pierś – dzielimy na dwie porcje), wkładamy do naczynia
żaroodpornego, lekko nacinamy w paru miejscach (dzięki temu mięso szybko się upiecze i lepiej wchłonie marynatę) solimy i pieprzymy wedle gustu i uznania. Cebulę raźno ciachamy w piórka, pieczarki kroimy na plasterki – wszystko
układamy na mięsie (i solimy, jeśli macie ochotę na więcej tej
uzależniającej trucizny - my zazwyczaj mamy! ;)) Do miseczki wlewamy olej, sos
Worcestershire, mango chutney, Enconę i posiekaną połowę pęczku świeżego tymianku.
Mieszamy zawzięcie marynatę aż do jednolitego połączenia wszystkich składników - następnie polewamy nią mięso i warzywa ułożone w naczyniu. Całość posypujemy resztą tymianku i wstawiamy do piekarnika (pod przykryciem!) – pieczemy około 35 minut w 200 stopniach, następnie ściągamy przykrycie i dopiekamy jeszcze 10 minut w 180 stopniach (duża część wody odparuje i uzyskamy niesamowicie aromatyczny, gęsty, słodko-słony sos!).
Podawajcie z lekką sałatką i chlebkami Naan lub pieczywem.
Mango Chutney znajdziecie TUTAJ
Wszystkie sosy ENCONY znajdziecie TUTAJ
Smacznego! :)
Poziom ostrości:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz